Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak se nezbláznit už před dovolenou

Zářící slunce, jehož paprsky se odrážejí od zvlněné mořské hladiny. Šumějící palmy nad hlavou. V ruce vychlazený koktejl, na sobě slušivé plavky a sluneční brýle – na dlouhatánské soukromé pláži s jemným bílým pískem. Tak vypadá asi většina snů o dovolené. Realita jim bývá bohužel na hony vzdálená. Ale i skromná dovolená může být krásná. Jen se vyvarujte zmatkům, na které doplatila rodinka z našeho odstrašujícího příkladu…

Rodina Dvořáčkových si naplánovala společnou dovolenou v Itálii. Jenže se dvěma dětmi - malým rozvíjeným synkem a pubertální dcerou - to rodiče neměli jednoduché. Před nimi se táhl nekonečný seznam věcí, které je potřeba stihnout před odjezdem. Nakoupit nové plavky (přes zimu se nejspíše vytvořily nějaké tukové zásoby na horší časy, nebo se staré plavky záhadně zmenšily). Sehnat paměťovou kartu do fotoaparátu. Zkontrolovat baterii u auta. Dofouknout pneumatiky (a možná by se hodilo je zároveň vyměnit za letní...).

Růžena (tak se jmenuje paní Dvořáčková) přišla večer před odjezdem domů celá splavená. Ve vedru, které právě panovalo, narychlo kupovala jídlo na cestu. Rozčílilo ji, že manžel sedí u televize a patrně nevěnuje jejímu utrpění sebemenší pozornost. Vzpomněla si na slova své drahé matičky, budiž jí země lehká: „Neber si Hynka, toho budižkničemu! S ničím ti nepomůže!"

Marcela, jejich dcera, si v klidu a pořádku sbalila věci a nasadila na uši sluchátka z MP3. Byla k nadcházející dovolené značně skeptická.

Plánovali, že vyrazí už v půl sedmé, aby se vyhnuli dopravním zácpám. Došlo ale k tomu, ostatně jako pokaždé, že odjeli až v deset. Zatímco se manželé Dvořáčkovi dohadovali o nejlepší trase, malý Matěj si stihl do zavazadla přibalit deset oblíbených plyšáků.

Před hranicemi uvízli v koloně. Matěj oznámil, že se mu chce na záchod. Vlastně tedy měli štěstí, že se auta dlouho nehnula - Růžena měla čas odvést ho do lesa za svodidly.

„Jó, to je panoráma," pochvaloval si Hynek při pohledu na majestátní Alpy před sebou. Marcela na zadním sedadle protočila oči v sloup.

Panoráma bylo nádherné a zřejmě až tak okouzlující, že přestali dávat pozor na cestu a málem skončili ve Švýcarsku. Nebylo to ale jejich poslední bloudění.

„Čtení deset let staré mapy za světla baterky na nočním odpočívadle je tááák romantické," poznamenala Marcela a hbitě uhnula letícímu pohlavku.

Té noci proběhlo testování pohodlnosti sedadel postaršího favoritu. Uspěla částečně. Matěj spal, jako by ho do vody hodil, zbylí členové rodiny jen nespokojeně pochrupovali a vrtěli se v marné snaze nepřeležet si krk.

Hynek doufal, že snídaně v McDonaldu vše spraví. Bohužel se tak nestalo. Růžena i Marcela se postavily do opozice a prohlašovaly, že „něco tak kalorického jen přes mou mrtvolu!".

„Tatíí, proč mi dali holčičí Happy Meal s panenkami?" zakňoural Matěj.

Naštěstí všechno se jednou najde a jejich hotel byl nakonec úspěšně nalezen. Pokoj měl doopravdy výhled na pláž. Tedy na ten pruh štěrku a písku, kde hustota obyvatel na metr čtvereční značně převyšovala Tokio. Pravděpodobně se tam soustředilo i nejvíc prodavačů koblih a kapesních zlodějů na světě.

A tak se není čemu divit, že po týdnu bojování o kousíček místa na „pláži", dohadování s pouličními prodavači zmrzliny a rodinných neshod se všem ulevilo, když vyrazili na cestu domů.

Byl krásný vlahý večer, hvězdy, srpeček měsíce a reflektory jim svítily na cestu, auto uhánělo po dálnici jako jedno z mála.

„Ach, Hynku, já jsem tak ráda, že jedeme domů!" přiznala Růžena a usmála se.

Hynek pocítil záchvěv staré lásky, která, jak je známo, nerezaví. „Já taky. Už se tam těším. Co kdybychom příště zůstali doma, zajeli si na koupaliště, do zábavního parku, udělali si odpolední grilování?"

„Nádhera..."

Chvíli bylo ticho. Pak jej přerušil Hynek: „Poslyš - není tady nějak podezřelé ticho?"

Růžena se ohlédla dozadu. „Ach bože, nechali jsme děti u motorestu!!!"

 

Tak tady je to černé na bílém (alespoň dokud nezměním barvu pozadí článku). Přípravy na poslední chvíli, pokusy o šetření na nesprávných místech, věčné neshody, rozčarování z příjezdu na „vysněnou dovolenou". Doufám, že nikdo z vás, milí čtenáři, nedopadne jako Dvořáčkovi.

Z jejich příběhu plyne malé ponaučení na závěr. Dovolená není o tréninku nervů a o vyhrocování rodinných konfliktů, ale o odpočinku. Tak si ji užijte - ať už bude jakákoli. A jestli letos zůstáváte doma, nezoufejte: I naše stará dobrá česká kotlina se může změnit v místo tajemné a exotické - stačí najít to správné místo. Hezké léto!

Autor: Julie Nováková | neděle 17.6.2007 11:13 | karma článku: 12,45 | přečteno: 1283x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Největší hrozbou je ruský imperialismus, řekl Lipavský v Budapešti

26. dubna 2024  11:05,  aktualizováno  11:44

Český ministr Jan Lipavský na setkání se svým maďarským protějškem Péterem Szijjártóem uvedl, že...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  11:26

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Emisní povolenky, jak jsou nastaveny, zadupou náš průmysl do země, řekl Bžoch

26. dubna 2024  5:42,  aktualizováno  11:11

Přímý přenos Tématu Green Dealu a jeho možné revize, se věnovali kandidáti pro volby do Evropského parlamentu v...

Kdo je Matěj Ondřej Havel? Skaut a učitel dějepisu může nahradit Langšádlovou

26. dubna 2024  10:37

Za jeho životopis by se nemusel stydět ani Mirek Dušín z legendárních Rychlých šípů. Nástupcem...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).