Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Trilogie Milénium ve filmu: Špička následovaná propadákem

Mrazivá trilogie Milénium od švédského autora Stiega Larssona si získala značnou popularitu již krátce po svém vydání a zanedlouho byly podle knih natočeny i filmy. Stojí za to se na ně podívat?

Upozornění: Nejedná se o recenzi, ale postesk zklamaného diváka, a článek obsahuje malý spoiler.

První díl, "Muži, kteří nenávidí ženy", je výborný kriminální thriller, dechberoucí, napínavý, poměrně inteligentní, relativně uvěřitelný. Herci v něm předvádějí velmi slušné výkony a výprava je skutečně filmová, nic není ošizeno. Divák odchází z kina sice šokován a možná stále znechucen některými scénami, ale s pocitem pořádného filmového zážitku. Hodnocení: 90 %

Proč musely tedy následující díly dopadnout tak, jak dopadly?

Neprospěla jim změna režiséra (Nielse Ardena Opleva vystřídal Daniel Alfredson) ani výrazné seškrtání rozpočtu. Z krimithrilleru se tak stalo cosi dějově podobného nejhorší nízkorozpočtové německé akční kriminálce.

Ve druhém díle, "Dívce, která si hrála s ohněm", snaha o akčnost ještě nevychází úplně naprázdno, ale postavy jednají zcela nesmyslně, doslova stupidně. Co uděláte, když se stanete svědkem únosu mladé ženy? Zavoláte na policii? Kdepak, bez jediného telefonátu - dokonce ani novináři, který se o případ zajímá - nasednete do auta, neuvěřitelně nápadně sledujete vůz únosce (ale zatím se nemusíte bát, on je také stupidní, takže si vašich manévrů nevšimne) a ani po doražení na místo, k opuštěné budově, nezvednete telefon; místo toho se sám vydáte přeprat dvoumetrového pořízka. Jste sice boxer, ale přesto nebude daleko od pravdy předpoklad, že vám léta úderů nějak poškodila mozek, jinak byste tam nelezl a nenechal se zmlátit do bezvědomí. Následně jste i s rukojmí zavřen v budově, kterou pořízek podpálí. Použijete po svém probrání motorovou pilu, abyste se prořezali ven? Rozhodně ne, vy přece prokopnete do stěny otvor!

V podobném duchu se nese celý film. Hodnocení: 40 %

Divák doufá, že třetí díl, "Dívka, která kopla do vosího hnízda", zase zvedne laťku, ale marně. Dvouapůlhodinový snímek je oázou nudy. Spiknutí, které se v něm řeší, je scénáristy podáno takovým způsobem, že zápletky bondovek působí jako každodenní realita. Postavy se opět chovají jako smyslů zbavené a hlavní hrdinka za celou dobu promluví asi tři věty a navzdory přesvědčení všech správňácky kladných postav se chová, jako by nepochybně patřila do ústavu. Pár světlých momentů poskytnou hacker Plague a soudní proces, ale celkově je film stejným propadákem jako předešlý, ne-li horším. Hodnocení: 35 %

 

Závěr: Do kina choďte pouze na první díl, na zbývající se raději nedívejte ani v televizi a počkejte si na remake Davida Finchera, jemuž se dá věřit, že předlohu nezkazí - rozhodně ne tak jako Alfredsonův tým.

Autor: Julie Nováková | neděle 14.11.2010 20:15 | karma článku: 8,91 | přečteno: 2585x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

VIDEO: Strážníci v ulicích naháněli bagr, opilý řidič si jel pro cigarety

26. dubna 2024  15:42

Městská policie z Krupky na Teplicku zveřejnila video z netradičního zásahu svých strážníků. Ti...

Medaile z policistova hrobu nosil zloděj jako ozdobu klíčenky. Odhalila ho DNA

26. dubna 2024  15:36

Policie dopadla zloděje, který v říjnu roku 2022 v Ostravě-Vítkovicích ukradl dvě medaile z hrobu...

Danko dostal za nabouraný semafor pokutu a zákaz řízení. A šel zametat

26. dubna 2024,  aktualizováno  15:10

Předseda Slovenské národní strany (SNS) Andrej Danko oznámil, že dostal pokutu 900 eur (zhruba 22...

Policie navrhla obžalovat za podvod dva rusínské aktivisty s vazbami na Zemana

26. dubna 2024  15:05

Policie navrhla obžalovat dva proputinovské rusínské aktivisty Mychajla Ťaska a Vasyla Džuhana z...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).