Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Dluh a chátrající stadiony, nebo úspěch?

Nové české olympijské logo je již na světě a dopis s žádostí o kandidaturu na pořádání OH v roce 2016 je už na cestě ke komisi. Pražský primátor Pavel Bém uvádí, že olympiáda přinese městu - a nejen jemu, jelikož by se konala na různých místech republiky - prospěch, lepší infrastrukturu a větší zájem turistů. Ale nehrozí i možnost, že hry budou víc stát, než vynesou?

Pražští radní se dohodli na roku 2016 a poté 2020 (a 2024, když by to ani tehdy nevyšlo). Osobně si myslím, že do prvního termínu bychom obtížně stíhali vybudovat vše potřebné - postavit a opravit nové stadiony s větší kapacitou a modernějším vybavením, zajistit infrastrukturu - nové silnice a dálnice, výkonnější řízení provozu; nemluvě o bydlení pro sportovce a žurnalisty.

Dle ekonomické analýzy pražského magistrátu by hry stály asi 135 miliard korun a přinesly by České republice zisk. Celkové investice do lepší infrastruktury, kterou země potřebuje - s hrami i bez nich - by podle ní dosahovaly zhruba 500 miliard korun.

To vypadá jako příznivý výsledek. Ale jaká je garance, že to tak bude i ve skutečnosti?

Připomeňme si například OH 1976 v Montrealu, které byly výrazně prodělečné a město se s jejich finančními následky vyrovnává dodnes. Fakt je, že to byly zatím poslední hry, které prodělaly, ale i některé pozdější se nedočkaly zdaleka takového zisku, jaký si zastupitelé od pořádání her slibovali. Příkladem toho je i minulá olympiáda v Athénách, kterým Mezinárodní olympijský výbor několikrát vyhrožoval přemístěním her kvůli skluzu v přípravách. Náklady se tehdy vyšplhaly na více než dvojnásobek původního plánu. Na nevyužívané stadiony se snáší prach.

Ne že bych nevěřila, že Česká republika olympiádu uspořádat dokáže - nejsem si spíš jistá, kdo na ní doopravdy vydělá. Možná ze mne korupční skandály posledních let udělaly cynika, ale nevěřím, že by se pořádání her bez korupce obešlo. Naše země má velké množství problémů - a korupce je jen jedním z nich. Nejsou možná tak závažné jako jinde v Evropě, ale přece jen bychom se měli snažit je vyřešit. Pomůže nám v tom olympiáda? Někdo si myslí, že ano; můj názor je poněkud rozpačitý, spíše záporný. Ano, obávám se neprůhlednosti a nestíhání zakázek, možných demonstrací a nepokojů, zklamání po původní rozjařenosti.

I mně připadá vidina olympijských her oslňující a nádherná. Třpytící se a svítící stadiony, konfety snášející se k zemi, hrdý pokřik vítající usměvavé sportovce, radující se tváře diváků. Jenže, jak v rozhovoru pro MF Dnes poznamenal primátor Bém, jeden z hlavních obhájců myšlenky olympijské Prahy, je potřeba se nad hrami zamýšlet především tou levou - logickou a analytickou - polovinou mozku. A ta moje váhá a pochybuje.

Po OH v Londýně roku 2012 pořádání her zřejmě připadne jinému kontinentu. Ale vtírá se otázka, malá, ale neodbytná: Co kdyby MOV přeci vybral Prahu? Co bychom dělali? Ta možnost, jakkoli nepravděpodobná, existuje. Neznáme ještě hlediska, podle nichž se Výbor bude rozhodovat. Mohl by si u závěrečného souboje pěti měst říci třeba: „Hm... Všechno jsou to takové megapole, a tak na ráně. Tuhleta Praha je sice oproti nim malá a ne tak bombastická, ale mohla by se (však víte, po tom vyumělkovaném Pekingu a velmi rizikovém Londýně) stát znamením umírněnějších, bezpečnějších her. Přiklepneme jim to, co říkáte?"

To je samozřejmě jen má fantazie, ale - co kdyby?

Říká se, že historie žádná „kdyby" nezná - zná je pouze budoucnost. A olympijské hry v Česku jsou právě otázkou budoucnosti.

Nabízejí se další otázky. Co dopad her na přírodu? V Letňanech, kde by se měl stavět hlavní stadion, žije početná kolonie vzácných syslů. Tato zvířátka se v poslední době stala téměř celebritami. Obhájci her slibují, že o sysly bude postaráno. Dokonce se objevil i návrh podpořený primátorem Bémem, aby se sysel stal maskotem české olympiády.

To je moc hezké. Ale co jiná místa? Jiné druhy? Dokážeme na všechno dohlédnout, zvlášť ve spěchu a zmatku, který je před olympiádou typický?

Představuji si kněžnu Libuši, jak stojí na skále s očima upřenýma do neznámých dálav a věští: „Vidím slávu velikou, obrovské nadšení a spokojenost, mnoho hrdinů té daleké doby... ale počkat, co je tam dál? Vítězství, úspěch? Nebo snad - neštěstí, nějaký velký nezdar. Mnoho zklamání. Nevidím to jasně. Slyším cosi o kapřících, nerozumím tomu... A cítím něčí vztek. Někteří lidé jsou rozhněvaní, vyrážejí do ulic. To je špatné. Moc špatné. Nedokáží se uklidnit, jako by ztratili rozum. Je to podivné. Vidím ty dva scénáře, oba stejně rozmazané. Neumím určit ten pravdivý."

Obávám se, že to nyní nedokážeme ani my. Olympiáda je krásná, slavná událost. Bylo by pěkné na ni vzpomínat šťastně a vyvarovat se nepříjemnému probuzení ze snu, který byl opravdu pouhým snem.

Rok 2016 je podle mne snem. O čtyři roky později budeme snad zkušenější, připravenější. Viděla bych hry spíše na rok 2024, ale kdoví? Lidé si rádi plní své sny co nejdříve.

Mnozí uspějí a dočkají se štěstí. Jiní tvrdě dopadnou na zem.

Autor: Julie Nováková | středa 5.9.2007 16:00 | karma článku: 7,98 | přečteno: 1299x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Biden nečekaně kývl na předvolební debatu. Kdykoli kdekoli, říká Trump

26. dubna 2024  22:27

Americký prezident Joe Biden se v pátek nechal slyšet, že by chtěl do debaty se svým předchůdcem...

USA mění systém pomoci Ukrajině: už ne sklad, ale zbraně přímo ze zbrojovek

26. dubna 2024  21:30

USA chystají dosud největší balík vojenské pomoci Ukrajině v přepočtu za více než 140 miliard...

Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat
Samoživitelka skončila v nemocnici a čtvrt roku nemohla pracovat

Téměř deset miliard korun – tolik jen za loňský rok poslaly pojišťovny lidem za úrazy, závažná onemocnění či úmrtí. Životní pojištění pomohlo za...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).