Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

Macbeth v Dlouhé

Divadlo v Dlouhé tradičně uvádí výborné inscenace, ale jejich Macbeth je skutečně vynikající. Trochu jsem se obávala moderního zpracování - preferuji Shakespeara s historickými kostýmy a kulisami - ale byla to patrně nejlepší adaptace W. S., jakou jsem kdy zhlédla. Herci byli skutečně vynikající a poprvé jsem měla pocit, že rozumím proměně Lady Macbeth v bezcitné manipulátorky v hysterickou, šílenou ženu schopnou spáchat sebevraždu, aby unikla nočním můrám a okolnímu světu. Jen jsem Kláru Sedláčkovou-Oltovou viděla občas zároveň jako Lady Macbeth a jako Magrátu Česnekovou (kdo dvakrát viděl Soudné sestry, už se toho asi nezbaví...). Rozhodně doporučuji jít buď na dubnové představení, nebo květnovou derniéru. Zbývají poslední místa!

Souborné dílo W. S. ve 120 minutách

I tuto hru inscenuje soubor Divadla v Dlouhé; naneštěstí se ale zranil jeden z představitelů (Jan Vondráček, který v Macbethovi hraje titulní roli a zde hraje mj. tutéž postavu), a tak bylo březnové představení odloženo. V květnu hru konečně uvidím - a těším se velice.

Pan Polštář

Činoherní klub mne nedávno uchvátil svou inscenací Pan Polštář. Ondřej Vetchý je v hlavní roli skutečně výborný, obsazení se celkově povedlo a hra samotná je úžasná. Takhle mne Martin McDonagh nepotěšil od snímku V Bruggách; ostatní divadelní hry, které jsem od něj viděla, byly sice velmi dobré, ale kvality Pana Polštáře nedosahovaly. Na nový film Sedm psychopatů jsem zatím neměla odvahu; vypadal až příliš hollywoodsky. Kam se podělo McDonaghovo Irsko?!

Křižník Thor

Nový román Františka Novotného vypadá jako velmi zajímavá námořní sci-fi! Těším se, až se k němu dostanu. Ještě dříve se ale možná pustím do nějaké zahraniční tvorby - Robinsonův román 2312, nedávno nominovaný na ceny Nebula a Hugo, vypadá velice zajímavě. A nemohu než doporučit nedávno dočtenou knihu Pushing Ice (česky Transport ledu) Alastaira Reynoldse, obzvlášť pokud máte rádi směs hard SF a space opery.

Trocha popkultury

Máme tu toužebně očekávanou novou epizodu seriálu Doctor Who, která rozhodně nezklamala (i když mne ani nenadchla), zítra nás čeká start nové série Game of Thrones...

Hugo Awards

Včerejší nominace na prestižní ceny Hugo vzbudily velký ohlas zejména v oblasti povídkové kategorie, kde se tentokrát objevily pouhé tři nominace namísto pěti; hlasy byly jinak příliš rozdrobeny mezi velké množství prací. Ony ohlasy byly spíše negativní a minimálně na Twitteru vyvolaly bouřlivou diskusi o stavu současné anglicky psané povídkové fantastiky - je prací i jejich zdrojů příliš mnoho, čtenářů příliš málo, porotců s širokým záběrem moc málo...? Uvidíme, co se z toho nakonec vyvine (jestli vůbec něco...). Nominace jsou každopádně velice zajímavé a těším se na přečtení mnohých kousků.

Autor: Julie Nováková | neděle 31.3.2013 22:33 | karma článku: 5,27 | přečteno: 87x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0

Julie Nováková

Festival Fantazie za dveřmi

25.6.2011 v 17:35 | Karma: 7,80

Julie Nováková

Smartphone, nebo tablet?

14.6.2011 v 21:52 | Karma: 9,94

Julie Nováková

Schola Pragensis již vypukla

25.11.2010 v 20:22 | Karma: 10,89
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).