Julie Nováková

Minisrovnání čteček e-knih: Sony 600 vs. Kindle Wi-Fi

12. 01. 2011 11:45:32
Čtečky elektronických knih prodělávají rapidní vývoj a těší se stále větší oblibě. Není se čemu divit – technologie e-ink oproti klasickému podsvícenému displeji šetří oči a připomíná skutečnou tištěnou knihu. V zařízení, které měří i váží méně než většina klasických knížek, s sebou můžete nést celou knihovnu.

Čtečku PRS-600 (též Sony 600) jsem měla koncem loňského roku na dva týdny zapůjčenou ze Smíchovské knihovny, Kindle Wi-Fi jsem dostala k vánočním svátkům, a používám ho tedy již třetím týdnem. Své zkušenosti s oběma čtečkami jsem využila k následujícímu srovnání.

Sony 600

Sony 600 je projektem z dílny Sony z roku 2009. Její nespornou výhodou je dotykový displej, díky kterému se velmi snadno pohybujete v menu i textu a přecházíte mezi nimi. Displej má ovšem jinak spíše nevýhody – kvůli lesklému provedení se špatně čte ve světle směřovaném na něj a podklad je až příliš tmavý, lidé s horším zrakem by s ním mohli mít problémy. Nepotěšila mě ani výdrž baterie, která byla mnohem nižší, než tvrdil příbalový leták. Po přečtení jedné knihy (něco přes 300 stran oproti proklamovanému tisíci) bylo nutné čtečku znovu nabíjet.

Na druhou stranu je velkou výhodou, kolik formátů dokáže čtečka správně zobrazovat. Kniha, kterou jsem četla, byla ve formátu PDF a nijak jsem ji nekonvertovala. Z dělení slov a odstavců by sice typograf mohl zešílet, ale text byl jednotný, čitelný, úplný. Není žádný problém zvětšovat či zmenšovat písmo, aniž by se ztratilo formátování.

Kindle Wi-Fi

Kindle Wi-Fi je loňský, zatím nejnovější model čtečky od Amazonu. Model 3G umožňuje navíc i připojení přes tuto síť. Displej mě po zkušenosti se Sony 600 příjemně překvapil – v matném provedení se příliš neodráží světlo a technologie e-ink je tu lépe zvládnutá, písmo je ve větším kontrastu s podkladem a čte se opravdu dobře. Čtečka sice nemá dotykový displej, ale má tlačítka pro přesun v textu a mezi stránkami i malou klávesnici, která na zapisování krátkých poznámek k textu bohatě stačí. I výdrž baterie je výrazně lepší než u Sony 600, během tří týdnů jsem ji nabíjela pouze jednou, a to když byla baterie nabitá asi ze čtvrtiny či třetiny své kapacity. Neposledním plusem je cena – Kindle je i s dovozem s USA levnější než u nás dostupné čtečky.

Jedinou dosud zaznamenanou nevýhodou čtečky (pro některé čtenáře ale jistě významnou) je její nekompatibilita s „evropskými“ čtečkami, které používají formát EPUB. Defaultní formát Kindlu je AZW. Tyto dva formáty si spolu bohužel příliš nerozumějí. Konverze z jednoho na druhý je možná, ale nevím, jak dopadá výsledek. Zatím jsem zkoušela konverzi z PDF, která dopadla příšerně. Dokument PDF totiž Kindle na rozdíl od Sony 600 zobrazuje tak, jak byl vytvořen, bez možnosti měnit velikost písma. Zkusila jsem proto jeho konverzi do AZW, který to umožňuje. V textu však chybějí znaky i celé pasáže, je zřejmě přeházený a obrázky jsou podivně umístěné. Pro získání představy o tématu to stačí, pro skutečné čtení rozhodně ne. Doufejme, že tuto nekompatibilitu Kindle brzy spraví, jelikož při čtení například učebních materiálů poskytovaných v PDF poměrně komplikuje život.

Celkově mi Kindle přijde výrazně lepší než Sony 600; na druhou stranu, pokud chcete nakupovat i české e-knihy v EPUB či PDF, nemá pro vás příliš cenu si ho pořizovat, jelikož dokument pak uvidíte ve značně pokřivené podobě. Knihy ve formátu AZW jsou k dispozici zejména v angličtině na Amazonu. České si naneštěstí asi budete muset upirátit v DOC. V takovém případě bude možná lepší si počkat na nové čtečky od Amazonu i jiných firem a podívat se na jejich zpracování a specifikace.

Autor: Julie Nováková | karma: 15.11 | přečteno: 1707 ×
Poslední články autora