Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Minisrovnání čteček e-knih: Sony 600 vs. Kindle Wi-Fi

Čtečky elektronických knih prodělávají rapidní vývoj a těší se stále větší oblibě. Není se čemu divit – technologie e-ink oproti klasickému podsvícenému displeji šetří oči a připomíná skutečnou tištěnou knihu. V zařízení, které měří i váží méně než většina klasických knížek, s sebou můžete nést celou knihovnu.

Čtečku PRS-600 (též Sony 600) jsem měla koncem loňského roku na dva týdny zapůjčenou ze Smíchovské knihovny, Kindle Wi-Fi jsem dostala k vánočním svátkům, a používám ho tedy již třetím týdnem. Své zkušenosti s oběma čtečkami jsem využila k následujícímu srovnání.

 

Sony 600

Sony 600 je projektem z dílny Sony z roku 2009. Její nespornou výhodou je dotykový displej, díky kterému se velmi snadno pohybujete v menu i textu a přecházíte mezi nimi. Displej má ovšem jinak spíše nevýhody – kvůli lesklému provedení se špatně čte ve světle směřovaném na něj a podklad je až příliš tmavý, lidé s horším zrakem by s ním mohli mít problémy. Nepotěšila mě ani výdrž baterie, která byla mnohem nižší, než tvrdil příbalový leták. Po přečtení jedné knihy (něco přes 300 stran oproti proklamovanému tisíci) bylo nutné čtečku znovu nabíjet.

Na druhou stranu je velkou výhodou, kolik formátů dokáže čtečka správně zobrazovat. Kniha, kterou jsem četla, byla ve formátu PDF a nijak jsem ji nekonvertovala. Z dělení slov a odstavců by sice typograf mohl zešílet, ale text byl jednotný, čitelný, úplný. Není žádný problém zvětšovat či zmenšovat písmo, aniž by se ztratilo formátování.

 

Kindle Wi-Fi

Kindle Wi-Fi je loňský, zatím nejnovější model čtečky od Amazonu. Model 3G umožňuje navíc i připojení přes tuto síť. Displej mě po zkušenosti se Sony 600 příjemně překvapil – v matném provedení se příliš neodráží světlo a technologie e-ink je tu lépe zvládnutá, písmo je ve větším kontrastu s podkladem a čte se opravdu dobře. Čtečka sice nemá dotykový displej, ale má tlačítka pro přesun v textu a mezi stránkami i malou klávesnici, která na zapisování krátkých poznámek k textu bohatě stačí. I výdrž baterie je výrazně lepší než u Sony 600, během tří týdnů jsem ji nabíjela pouze jednou, a to když byla baterie nabitá asi ze čtvrtiny či třetiny své kapacity. Neposledním plusem je cena – Kindle je i s dovozem s USA levnější než u nás dostupné čtečky.

Jedinou dosud zaznamenanou nevýhodou čtečky (pro některé čtenáře ale jistě významnou) je její nekompatibilita s „evropskými“ čtečkami, které používají formát EPUB. Defaultní formát Kindlu je AZW. Tyto dva formáty si spolu bohužel příliš nerozumějí. Konverze z jednoho na druhý je možná, ale nevím, jak dopadá výsledek. Zatím jsem zkoušela konverzi z PDF, která dopadla příšerně. Dokument PDF totiž Kindle na rozdíl od Sony 600 zobrazuje tak, jak byl vytvořen, bez možnosti měnit velikost písma. Zkusila jsem proto jeho konverzi do AZW, který to umožňuje. V textu však chybějí znaky i celé pasáže, je zřejmě přeházený a obrázky jsou podivně umístěné. Pro získání představy o tématu to stačí, pro skutečné čtení rozhodně ne. Doufejme, že tuto nekompatibilitu Kindle brzy spraví, jelikož při čtení například učebních materiálů poskytovaných v PDF poměrně komplikuje život.

 

Celkově mi Kindle přijde výrazně lepší než Sony 600; na druhou stranu, pokud chcete nakupovat i české e-knihy v EPUB či PDF, nemá pro vás příliš cenu si ho pořizovat, jelikož dokument pak uvidíte ve značně pokřivené podobě. Knihy ve formátu AZW jsou k dispozici zejména v angličtině na Amazonu. České si naneštěstí asi budete muset upirátit v DOC. V takovém případě bude možná lepší si počkat na nové čtečky od Amazonu i jiných firem a podívat se na jejich zpracování a specifikace.

Autor: Julie Nováková | středa 12.1.2011 11:45 | karma článku: 15,11 | přečteno: 1707x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09

Nejvyšší soud USA se poprvé zabývá otázkou, zda mají bývalí prezidenti absolutní imunitu vůči...

Ázerbájdžán v Karabachu zboural arménskou vesnici, na místě staví mešitu

25. dubna 2024  18:55

Ázerbájdžán v jedné ze znovuzískaných vesnic v Náhorním Karabachu zbořil 200 let starý arménský...

Omezí dávky i povolení. Litva a Polsko pomohou Kyjevu s vracením branců

25. dubna 2024  18:12

Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s navracením ukrajinských mužů v branném věku. Ve čtvrtek to...

Spousta obětí střelby mohla být zachráněna, řekla matka Rakušanovi

25. dubna 2024  16:02,  aktualizováno  18:09

Na jednání výboru pro bezpečnost Sněmovny kvůli snaze opozičního ANO zřídit vyšetřovací komisi k...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).