Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.

Awathorn

17. 9. 2008 9:12
A-bomb

To stále dokola opakované klišé o zneužité vědě...Atomová bomba zachránila desetitisíce (spíše statisíce) američanů a přes milion japonců kteří by zemřeli kdyby USA dobývali Japonsko konvenční cestou.V době studené války jen bomba držela obě strany na uzdě,nebýt hrozby jejího potenciálu tak se na sebe hned vrhli.Z tohoto pohledu byl vynález bomby darem z nebes který zachránil pomalu stejně životů jako penicilin.Záleží jen na úhlu pohledu,bomba či práce na ní není ani špatná ani dobrá.Ostatně jako celá příroda kolem nás,na nás záleží jak s tím či oním vynálezem nebo objevem naložíme.Zda-li tak že to bude ku prospěchu nebo ku zkáze.A co se týče vztahu veřejnosti k vědě,já pracuji ve výzkumu a tohle téma mě dost zajímá.Musím konstatovat že velká většina lidí ne že by měla k vědě negativní vztah, ona prostě nemá ani ponětí co to věda je.Do jisté míry je to pochopitelné,z hlediska běžného života je dnes věda hodně abstraktní ale je to taky z mnoha důvodů nebezpečné.To je ale na delší debatu

0 0
možnosti

wildge

16. 9. 2008 13:36
Vztah verejnosti k vede

je a bude urcovan hlavne tim, jak verejnost bude rozumet principum, na kterych veda stoji. Bohuzel, naprosta vetsina lidi o nich nevi prakticky nic. Povazuje ji za jakysi druh magie nebo recneni. Vubec nechapou, jak by z neceho takoveho mohlo vypadavat tolik uzitecnych a slozitych veci.

0 0
možnosti

wildge

16. 9. 2008 13:33
Zneuziti vedy

Atomova bomba nebylo zadne zneuziti vedy. Vsichni, co na tom delali, moc dobre vedeli, co delaji. Vedeli, ze vyvijeji zbran obrovske nicivosti. A vsichni to delali dobrovolne. I po te, co zbran byla pouzita, se vetsina z fyziku na ni pracujicich necitila nijak zneuzita. Nekteri upozornovali na jeji mozne zneuziti (treba Einstein, ale ten Bombu z bezpecnostnich duvodu sam nevyvijel, ackoli projekt svym dopisem Rooseveltovi inicioval), ale opet temer nikdo nepremyslel nad tim, ze by byl zneuzit.

Jen nekolik lidi z Los Alamos opravdu celou dobu vyvoje premitalo nad tim, jak se Bomba da zneuzit. (Zdroj Feynman)

Vedci proste zbrane vyvijeji. Zbran je v tomto ohledu vec jako kazda jina. Nekdy je bojovat nutne a vzdy je dobre mit pri tom vyraznou prevahu. Stejne jako je dobre mit dobry opekac toastovac, kdyz dostanete chut na toast.

0 0
možnosti

lesicatko

12. 9. 2008 14:49
Vývoj

Ano, máme atom a predsa myslenie ľudí doby kamennej - toto vidím ako hlavný rozpor, že nezvládneme vlastný rozvoj.

O čom inom bola kubánska kríza ?

Budúcnosť práveže vôbec nie je samozrejmá...

0 0
možnosti

Redakční blogy

  • Redakční
               blog
  • Blog info
  • První pokus
  • Názory
               a komentáře

TIP REDAKCI & RSS