Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Sci-fi, fantasy a pořádná porce zábavy

Nakolik tato slova vystihují Parcon 2009? Dopodrobna možná ne, ale k tomu je koneckonců určena tato reportáž - o akci nejen pro fanoušky a autory literární fantastiky, ale i pro každého, kdo má rád zábavu, fantasy, horor i sci-fi v jakékoli podobě. Zajímá vás, jací jsou „scifisté" a „fantazáci" doopravdy? Včetně fotogalerie.

Letošní Parcon se stejně jako loni konal v areálu Střední školy dopravní v Plzni. Někoho tento výběr zklamal, ale mě potěšil; škola je sice dost velká na to, aby se v ní pouhých dvě stě návštěvníků ztratilo, zapamatovat si umístění několika základních místností a svého pokoje ovšem trvá jen první večer, a tak, pokud nemáte dobrodružné choutky zkoumat areál dopodrobna, není bloudění moc pravděpodobné.

Protože se letos slaví třicáté výročí vzniku Československého fandomu, slavnostní zahájení uvedla zábavná scénka představující jeho historii. Martin Koutný v roli Otce Fandomu vyslal do světa své děti - Workshop, CKČ, Fanzin... a právě Parcon. Potomci se postupně vraceli do rodného domu - a s jejich příchodem ožívala i historie česko-slovenské fantastiky.

Přednášky byly zajímavé a poutavé, i když se někdy jednalo o informace, které si člověk může snadno vyhledat sám (ale u čeho to tak není; navíc formou přednášky na conu je to rozhodně mnohem zábavnější). Zmínit musím besedu s Jiřinou Vorlovou a Martinem Koutným na téma Ceny Karla Čapka, která přinesla i diskuzi o tom, jaké povídky mívají největší šanci na umístění. Dobrá rada (ale jako všechno kolem psaní neplatí univerzálně) zní: Je-li vaše práce těsně nad spodním znakovým limitem dané kategorie, zkuste ji napěchovat do té nižší; dobrá delší povídka mívá větší ohlas než stejně dobrá kratší.

Potěšila mě i přednáška Františky Vrbenské, která mluvila na téma skrytých hranic ve fantasy. Františka své posluchačstvo jako vždy přiměla přemýšlet i snít, bádat ve zdánlivě nekonečných, ale přesto hranicemi svázaných končinách fantazie.

Především ale musím vyzdvihnout Pechyho přednášku Já, Asimov; život slavného spisovatele nám byl představen stručně, ale velmi barvitě. Takovou chuť si okamžitě přečíst nějakou knihu jsem dlouho neměla, a jakmile se příště ocitnu v knihovně, hned si Asimovův životopis, na němž byl pořad založen, vypůjčím.

Mrzelo mě, že mne stejně jako na letošním Sconu minul Daturnin - komedie o saturninovském sluhovi ve světě Star Treku. Herci, prosím vás, sejděte se ještě někde - a já budu doufat, že mi do toho opět nepřijde program, který skutečně nechci a v podstatě ani s čistým svědomím nemohu vynechat. Letos to byl křest Kočasu.

Který autor by také vynechal křest sborníku, kde má svou povídku? Společně s většinou dalších autorů a patronkami sborníku Darth Zirou a Jiřinou Vorlovou, jejímž nápadem byl návrat ke slavné tradici Kočasu, jsme knížku pokřtili a připili si jak na její úspěch, tak na spisovatelské i jiné úspěchy každého z nás. Po letošním vydání Zločinu na Poseidon City a povídkách v Mloku a Kočasu a časopisu Ikarie mne čeká ještě pár povídek k publikaci během příštího roku a i na dalším románu se postupně pracuje.

Teprve nyní se zmiňuji o zahraničních hostech - byli jimi spisovatelé Valerio Evangelisti, Maja Lidia Kossakowska a Jaroslaw Grzedowicz. Na jejich přednášky a besedy jsem se nedostala a prý i většina dalších návštěvníků zvolila jiný program. Kdybych to bývala tušila, snad bych se na ně přišla podívat - alespoň ze solidarity. Příští rok, kdy bude Parcon spojen s Polconem a získá status Euroconu, mezi hosty potkáme snad i všeobecně známější jména.

Galavečer spojený s vyhlašováním vítězů Ceny Karla Čapka se docela povedl, i když se moderátoři dopustili několika malých přehmatů a autoři na druhých a dalších místech na rozdíl od loňska nedostali příliš velký prostor. Následovala tradiční tombola a nově diskotéka, před kterou hodně lidí včetně nás uteklo do baru. Na rozdíl od pátku, kdy jsme se spolubydlícími diskutovaly o povídkách a románech (našich i jiných) do tří do rána, jsme se tentokrát odebraly ke spánku okolo jedné. Na poměry conů je to nejspíš brzy (zvlášť ve srovnání třeba s Festivalem fantazie), ale nedělní workshop koneckonců začínal v devět hodin a na rozebírání své i dalších povídek by se člověk měl trošku prospat. 

Kolem jedné, kdy končil poslední pořad, už byli skoro všichni pryč. Prostorné chodby, haly a třídy najednou zely prázdnotou. A bylo ticho. Nezvyklé ticho. Ohlašuje konec letošního Parconu; za rok začne v Českém Těšíně příští. Je to příliš dlouhá doba? Čekání nám zpestří další cony. O mnohých ještě nemám přehled, ale zkouším počítat a docházím k číslu nejméně deseti, spíš ale ještě o dost více.

Tato krátká reportáž možná není tak docela ani kočka, ani pes. Zkušenému scifistovi či fantazákovi neprozradí moc nového, dokonce ani ždibíček drbů ze světa fantastiky. Fantastikou úplně nedotčenému člověku nejspíš také mnoho neřekne. Doufám ale, že tento článek čtou i lidé, kteří dosud třeba na žádném conu nebyli a zaujati titulkem sem klikli. Někteří z nich mají rádi sci-fi a fantasy, ať už knihy, filmy, seriály nebo hry, ale o conech buď neslyšeli, nebo si říkali, že to není nic pro ně. Někteří teď možná váhají a říkají si, že to zní docela dobře. Pro milovníky žánrové literatury je tu Parcon. Diváky sci-fi seriálů, ale i příznivce četby potěší Scon. Festival fantazie je největší a nejvšeobecnější, na své si přijde každý - i ten, kdo fantastiku tolik v oblibě nemá, ale zajímá ho třeba mytologie, věda, deskové hry nebo tanec. Animefest a ADVík jsou tu především pro přívržence anime. A to je jen zlomek všech conů (název pochází z anglického convention - setkání), které se u nás k(c)onají.

Na závěr článku připojuji ještě seznam zajímavých odkazů pro ty, kteří by rádi přijeli na nějaký ten con (opravdu nejsme samí nerdi á la hrdinové Teorie Velkého třesku, nemáte se čeho bát), nebo si třeba jen na webu přečetli třeba recenze na SFFH tvorbu či se zúčastnili některé z mnoha pořádaných soutěží.

 

Cony (jen základní seznam) + měsíc jejich obvyklého konání

Parcon (srpen)

Festival fantazie (červenec)

Scon (březen)

Pragocon (duben)

Fénixcon (prosinec)

Kalendář akcí

 

Weby (o fantastice obecně)

Sarden

Fantasy planet

 

Literární soutěže (také jen základ)

Cena Karla Čapka

Vidoucí

O železnou rukavici lorda Trollslayera

Ikaros

Autor: Julie Nováková | čtvrtek 27.8.2009 13:20 | karma článku: 12,24 | přečteno: 1800x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Pořadatelka nahé párty dostala v Rusku pokutu, provinila se kritikou války

25. dubna 2024  15:14

Moskevský soud ve čtvrtek uložil pokutu 50 tisíc rublů (asi 12 750 korun) televizní moderátorce a...

S vládou nemá smysl pokračovat v jednáních, a to ani za účasti prezidenta, řeklo ANO

25. dubna 2024  10:15,  aktualizováno 

V atriu Poslanecké sněmovny proběhla tisková konference stínové vlády hnutí ANO. Poslanci mluvili...

POLITICKÝ DIÁŘ: Pověstná „střídačka“ ODS a Kupkův úspěch na kongresu

25. dubna 2024

Premium Byť se před čtrnácti dny na kongresu ODS v Ostravě téměř nic nestalo (natož aby šlo o něco...

Odvrátili jsme dronový útok na Minsk z území Litvy, tvrdí Bělorusko

25. dubna 2024  13:11,  aktualizováno  14:56

Šéf běloruské tajné služby (KGB) Ivan Tertel ve čtvrtek uvedl, že se podařilo zmařit dronový útok...

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).