Modrozelená planeta aneb logika naruby

9. 08. 2007 11:53:56
Environmentalisté“ versus „ultrakonzervativci“. Jakmile slyším tato dvě slova, otřesu se. Jsou důkazem toho, jak se vědecké zkoumání zvrhlo v emocionálně orientovanou debatu bez špetky logiky. Jak vůbec může obyčejný člověk najít v záplavě osobních útoků nějaká fakta a vyvodit z nich závěry? Co takhle použít rozum...

flickr.com

Neustále se s těmi slovy setkávám jen v protikladu. Ekologie a ekonomie. Prý nejdou vůbec k sobě.

Nemyslím si to. Skoro všechno jde - jen když se chce. A skloubit právě tyto dvě vědy mi nepřipadá jako Sisyfovský úkol.

Třeba v oblasti energetiky. Tepelné elektrárny na uhlí už pomalu dosluhují. Podle mne nemá cenu stavět nové - zásoby uhlí se beztak vyčerpají během několika desítek let. Ale nelze je ze dne na den přestat používat a okamžitě nahradit alternativními zdroji. Jde o postupný přechod. Zatímco v uhelných elektrárnách s vyhovujícími filtry se bude spalovat stále o trochu méně uhlí (jelikož více už ho rozhodně nevytěžíme), může tempem vyhovujícím ekonomice přibývat elektráren větrných a solárních. Kapacita vodních elektráren je u nás bohužel již vyčerpána, možná úplně.

Je jasné, že zdroje jako vítr a sluneční záření nejsou zcela spolehlivé. Může nastat delší bezvětří a zataženo. A proto tu máme jaderné elektrárny. Naprosto nechápu protesty ekologických sdružení, rakouských aktivistů a Zelených proti jaderné energii. Od dob Černobylu uplynulo čtvrt století a během té doby se bezpečnostní opatření značně zlepšila. Elektrárna se dokáže lépe regulovat sama, hloupá lidská chyba (která zavinila tragédii v Černobylu) už nezpůsobí havárii.

A co s jaderným odpadem? Vědci jsou již blízko nalezení způsobu jeho dalšího zpracování na novou energii. Výsledný odpad, který zbude, už nebude radioaktivní po tisíciletí, ale po desítky let - jeho bezpečné uskladnění po tu dobu by tedy nemělo být žádným problémem.

Jsou tu státy, které stále využívají převážně spalování uhlí - a ještě nepoužívají filtry pro zachycení části emisí. Říká se, že každý má co nabídnout. Prostřednictvím mezinárodního obchodu by mohlo dojít k poskytnutí ekologičtějších technologií z jedné strany a například užitečných výrobků či služeb z druhé. Obě strany by ale musely souhlasit a najít správné řešení, k čemuž - dle četných zkušeností - v oblasti mezinárodní politiky nedochází příliš často. Že by tedy jen hezká představa?

Dalším velkým znečišťovatelem je doprava, konkrétně automobilový a také letecký provoz. Boeing nedávno představil svůj nový Dreamliner, letoun složený převážně z lehkých kompozitů a s nižší spotřebou než klasická letadla. Cesta nevede radikálním omezením letecké dopravy, což by uvítali někteří z aktivistů (zdůrazňuji: někteří), ani naprostým přehlížením klimatických změn, což dělají někteří (zdůrazňuji: u nás vlastně některý) z politiků a ekonomů. Cesta, kterou považuji za nejschůdnější pro všechny zúčastněné strany, vede právě vývojem nových strojů s nízkou spotřebou. Budou produkovat daleko méně emisí, postupně začnou nahrazovat stárnoucí stroje a přispějí k pokroku v technice a k ekonomické prosperitě. Námitky?

Podobně je to i u automobilů. Zatím jsou vozidla s hybridním pohonem drahá a například ta s elektromotorem neurazí na jeden zátah dlouhou vzdálenost. To se ale s dalším vývojem mění. Kdo dnes jezdí kupříkladu na zemní plyn nebo využívá částečně elektromotor, výrazně ušetří za benzin či naftu (jejichž ceny už se pomalu vyrovnávají a stále jen rostou). Taková auta jsou šetrná jak ekologicky, tak ekonomicky.

A co politika? Stát, který využívá více obnovitelných zdrojů, se stává méně závislým na zemích, které oplývají bohatstvím energetických surovin a diktují si podmínky, které jejich klienti poníženě dodržují - jinak jsou jim utaženy kohoutky.

To vše chce počáteční investici. Ale, jak je snad ze článku srozumitelné, tato investice má slušnou návratnost. Politickou, ekologickou i ekonomickou.

Takže co kdyby se konečně přestali nenávidět třeba Zelení s Klausem a dohodli se na projektu dlouhodobého rázu, jakým jsou změny v energetice, dopravě a průmyslu? To je asi bohužel jen krásný sen. Osobní rozpory občas dokáží zastínit logiku tak, jak to nedovede ani slepý radikalismus. I když ten - na obou stranách - k tomu přispívá značnou měrou. Někdy mi připadá, že lidé s extremistickými názory (ať už v politice nebo jinde) nechtějí nic jiného než konflikt - vrcholící nejlépe pořádnou rvačkou.

V co se nakonec strhává mnoho demonstrací, když se setkají lidé s odlišnými názory? Nebo jen setkání fanoušků dvou různých sportovních týmů? Vždycky mě to udivuje. Na obou stranách přece stojí napohled úplně stejní lidé. Kudy vede ta neviditelná, ale krutá hranice mezi nimi?

Mohlo by se zdát, že rozumní lidé jsou v menšině. Myslím ale, že nejsou - jen se drží v takových situacích zpátky, v bezpečné vzdálenosti od extremistů.

Tahle modro-zeleno-hnědo-bílá planeta ale patří všem nastejno. Stojí za to si prosadit opatření, která budou lepší pro nás i pro ni.

Rozume a logiko, vpřed!

Autor: Julie Nováková | čtvrtek 9.8.2007 11:53 | karma článku: 19.36 | přečteno: 2025x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 81 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2039
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka. Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř! Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...