Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

Macbeth v Dlouhé

Divadlo v Dlouhé tradičně uvádí výborné inscenace, ale jejich Macbeth je skutečně vynikající. Trochu jsem se obávala moderního zpracování - preferuji Shakespeara s historickými kostýmy a kulisami - ale byla to patrně nejlepší adaptace W. S., jakou jsem kdy zhlédla. Herci byli skutečně vynikající a poprvé jsem měla pocit, že rozumím proměně Lady Macbeth v bezcitné manipulátorky v hysterickou, šílenou ženu schopnou spáchat sebevraždu, aby unikla nočním můrám a okolnímu světu. Jen jsem Kláru Sedláčkovou-Oltovou viděla občas zároveň jako Lady Macbeth a jako Magrátu Česnekovou (kdo dvakrát viděl Soudné sestry, už se toho asi nezbaví...). Rozhodně doporučuji jít buď na dubnové představení, nebo květnovou derniéru. Zbývají poslední místa!

Souborné dílo W. S. ve 120 minutách

I tuto hru inscenuje soubor Divadla v Dlouhé; naneštěstí se ale zranil jeden z představitelů (Jan Vondráček, který v Macbethovi hraje titulní roli a zde hraje mj. tutéž postavu), a tak bylo březnové představení odloženo. V květnu hru konečně uvidím - a těším se velice.

Pan Polštář

Činoherní klub mne nedávno uchvátil svou inscenací Pan Polštář. Ondřej Vetchý je v hlavní roli skutečně výborný, obsazení se celkově povedlo a hra samotná je úžasná. Takhle mne Martin McDonagh nepotěšil od snímku V Bruggách; ostatní divadelní hry, které jsem od něj viděla, byly sice velmi dobré, ale kvality Pana Polštáře nedosahovaly. Na nový film Sedm psychopatů jsem zatím neměla odvahu; vypadal až příliš hollywoodsky. Kam se podělo McDonaghovo Irsko?!

Křižník Thor

Nový román Františka Novotného vypadá jako velmi zajímavá námořní sci-fi! Těším se, až se k němu dostanu. Ještě dříve se ale možná pustím do nějaké zahraniční tvorby - Robinsonův román 2312, nedávno nominovaný na ceny Nebula a Hugo, vypadá velice zajímavě. A nemohu než doporučit nedávno dočtenou knihu Pushing Ice (česky Transport ledu) Alastaira Reynoldse, obzvlášť pokud máte rádi směs hard SF a space opery.

Trocha popkultury

Máme tu toužebně očekávanou novou epizodu seriálu Doctor Who, která rozhodně nezklamala (i když mne ani nenadchla), zítra nás čeká start nové série Game of Thrones...

Hugo Awards

Včerejší nominace na prestižní ceny Hugo vzbudily velký ohlas zejména v oblasti povídkové kategorie, kde se tentokrát objevily pouhé tři nominace namísto pěti; hlasy byly jinak příliš rozdrobeny mezi velké množství prací. Ony ohlasy byly spíše negativní a minimálně na Twitteru vyvolaly bouřlivou diskusi o stavu současné anglicky psané povídkové fantastiky - je prací i jejich zdrojů příliš mnoho, čtenářů příliš málo, porotců s širokým záběrem moc málo...? Uvidíme, co se z toho nakonec vyvine (jestli vůbec něco...). Nominace jsou každopádně velice zajímavé a těším se na přečtení mnohých kousků.

Autor: Julie Nováková | neděle 31.3.2013 22:33 | karma článku: 5,27 | přečteno: 87x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní

Julie Nováková

Jonathan Howard se chystá znovu vyslat na lidstvo svého nekromanta

Letos na jaře v nakladatelství Albatros vyšel výborný černohumorný román J. L. Howarda "Nekromant Johannes Cabal". V angličtině už byla vydána dvě neméně skvělá pokračování, ale i tři Cabalové přeci jen nestačí, zvlášť když všechny tři knihy přečtete jedním dechem a zjistíte, že jste si na Howardově sarkastickém stylu vypěstovali závislost.

14.11.2012 v 23:40 | Karma: 8,19 | Přečteno: 209x | Kultura
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Ukrajinská policie zadržela šest Čechů za telefonické podvody z Oděsy

23. dubna 2024  21:25

Ukrajinské úřady oznámily zadržení devíti členů zločinecké organizace včetně šesti Čechů, kteří z...

Nepříjemné svědectví. Bulvární boss popsal, jak Trumpovi pomohl s kampaní

23. dubna 2024  21:21

Bývalý vydavatel bulvárního listu National Enquirer v úterý u newyorského soudu popsal porotě, jak...

Koalici rozdělují výše daňové slevy na poplatníka i výpověď bez udání důvodu

23. dubna 2024  14:33,  aktualizováno 

Rozpory ve vládní koalici u zásadních věcí přibývají s blížícími se volbami, ale i kvůli tomu, že...

Narušitelé jsou všude. Čínská rozvědka přitvrzuje, chlubí se i českým zářezem

23. dubna 2024

Premium Čínské tajné služby v posledních letech posilují svůj vliv a nebojí se ani prezentace na sociálních...

Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO
Slož puzzle a vyhraj jedinečné dárky od značky BEBELO

Každý den po celý tento týden můžete vyhrávat jedinečné dárky od značky BEBELO.

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).