Zápasy robotů aneb Je libo labyrint nebo sumo?

3. 04. 2008 14:51:00
Technický pokrok jde raketově dopředu, a tak už nás asi nepřekvapí zpráva o novém japonském robotickém domácím mazlíčkovi. Zbytečnost, řekne si asi většina z nás. Ale s roboty může být zábava, která je zároveň i poučná. Že jste ještě neslyšeli o RobotChallenge, soutěži amatérských robotů, která se koná i u nás? A ještě jste si nesestavili vlastního robota? Je to záležitost několika minut...
Aréna pro roboty sumo.
Aréna pro roboty sumo.

Na stránkách RobotChallenge se můžete dočíst jak o robotím sumo, tak o slalomech nebo závodech ve sbírání puků. Všichni roboti pracují zcela samostatně, bez dálkového ovládání. V sumu je cílem vytlačit soupeře z černého ringu ohraničeného bílou čarou. Existují tři kategorie dle váhy - 3 kg, 500 g a 100 g. Minulou sobotu se soupeřící roboti pod vedením Mirka Máchy předvedli na SciFaConu v Základní škole Květnového vítězství v Praze.

Mirek Mácha a jeho tým zvítězili v předešlém ročníku s robotem prostřední kategorie. Dlouho se urputně snažili vytvořit toho nejchytřejšího, nejrychlejšího a nejsilnějšího robota, až se zdálo, že se jim to podařilo. Aby ho otestovali, postavili pro něj narychlo ještě o něco horšího soupeře. Ale co se nestalo - méně dokonalý robot vyhrával! První skóre bylo 10:0 pro něj... potom 6:4, ale pořád to nebylo ono. A pak je napadlo - proč nepostavit robota s prominutím úplně blbého a navíc nepojízdného? Může se to zdát jako šílenost. Ale robotek s otočným ramenem, připomínajícím „baseballovou pálku v malém" dobře přilehl k podložce, aniž by porušil pravidla (nejsou povoleny přísavky, lepidlo ani nic podobného), a když se ho soupeř snažil vytlačit z ringu, on jen pořád dokola točil svým ramenem, až ho vyhodil ven.

Porota trochu zrozpačitěla, nicméně podle pravidel vyhrál.

Dalším typem soutěže je slalom, rozdělen na takzvaný paralelní a náročný. Liší se v tom, že v paralelním slalomu má robot za úkol jen sledovat dráhu vytyčenou černou či bílou linií a projet ji v co nejrychlejším čase, zatímco v náročném jsou na trase postaveny překážky, jimž se musí vyhnout a vrátit se na čáru, a linie je místy přerušována.

Velmi zábavnou disciplínou jsou i labyrinty, kde musí robot najít cestu ven, nebo naopak dorazit do jeho středu. Někteří v nich zmateně „pobíhají" celé dlouhé minuty, ale existují i tací, kteří ho projedou jako blesk, div že neprorazí stěny.

Jestli si chcete postavit vlastního primitivního robota, není nic jednoduššího. Vezměte hlavičku od zubního kartáčku, na stranu bez štětinek přilepte malý motorek, třeba z mobilu, kde má vyvolávat vibrace, a drátkem a lepicí páskou k němu připojte malou baterii z hodinek. Měli byste dávat pozor jen na to, aby byl strojek správně vyvážený, jinak se vám bude kácet na jednu stranu.

Pokud jste nepoužili vadný motorek nebo vybitou baterku, měl by ten celý robot-kartáček vibrovat, a když ho postavíte na zem, začne se tam bláznivě točit a popojíždět. Nemůžete ho sice ovládat a nemá pražádnou inteligenci, ale je s ním zábava a může posloužit i jako určitý masážní prostředek, když ho necháte pobíhat třeba po dlani...

Jestli vás roboti zaujali, můžete se jet podívat na RobotChallenge 5. a 6. dubna do Vídně nebo na závod Robotour, který se v minulých letech konal na podzim v pražské Stromovce a měl by se tam uskutečnit i letos.

Tak neváhejte a přihlaste tam časem třeba i vlastního!

Tento článek si budete moci brzy přečíst i na stránkách www.agenturasan.com.

Autor: Julie Nováková | čtvrtek 3.4.2008 14:51 | karma článku: 13.54 | přečteno: 2894x

Další články blogera

Tato rubrika neobsahuje žádné články...

Další články z rubriky Věda

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (3) - přírodní červená

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

28.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 13.21 | Přečteno: 130 | Diskuse

Zdenek Slanina

Problém co začal už Arrhenius: Kysličník uhličitý a doba ledová - a teď i sopečné aktivity

Už S. Arrhenius řešil vztah obsahu CO2 v atmosféře i k době ledové. Tehdy hlavně ukázal, že jeho navyšování v atmosféře povede k nárůstu její teploty. Nyní výzkumy z univerzity v Sydney ukazují na roli sopek v nástupu ochlazování.

26.3.2024 v 5:22 | Karma článku: 25.00 | Přečteno: 519 |

Martin Tuma

Berte Viagru, dokud si na to vzpomenete

Rozsáhlá studie odhalila významné snížení výskytu Alzheimerovi nemoci u pravidelkných uživatelů Viagry

25.3.2024 v 14:17 | Karma článku: 13.60 | Přečteno: 303 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (2) - průmyslová žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními nebo umělými barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? (délka blogu 3 min.)

25.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 14.44 | Přečteno: 189 | Diskuse

Dana Tenzler

Barvy v kuchyni (1) - přírodní žlutá

Blíží se Velikonoce. Napadlo vás někdy, čím se vlastně barví velikonoční vajíčka? Jakými přírodními barvivy se dá jídlo barvit dnes a jak tomu bylo v minulosti? První díl seriálu o barvách.

21.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 18.12 | Přečteno: 294 | Diskuse
Počet článků 81 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 2039
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka. Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř! Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...