Julie Nováková

Jonathan Howard se chystá znovu vyslat na lidstvo svého nekromanta

14. 11. 2012 23:40:48
Letos na jaře v nakladatelství Albatros vyšel výborný černohumorný román J. L. Howarda "Nekromant Johannes Cabal". V angličtině už byla vydána dvě neméně skvělá pokračování, ale i tři Cabalové přeci jen nestačí, zvlášť když všechny tři knihy přečtete jedním dechem a zjistíte, že jste si na Howardově sarkastickém stylu vypěstovali závislost.
Už anotace Nekromanta koneckonců slibuje mnoho: "Johannes Cabal je brilantní vědec a nechvalně známý snob, který před lety zbrkle upsal duši Ďáblu, aby si osvojil umění nekromancie. Bohužel pro něj se záhy ukázalo, že duše je k jeho výzkumu potřebná - a tak pro ni sestoupil až do ohnivých jam pekelných. Znuděný Lucifer s ním uzavře sázku: pokud mu Johannes do roka a do dne nepřinese sto duší, přijde o život a zůstane zatracený navždy. A aby byla sázka ještě zajímavější, Satan mu k tomuto účelu zapůjčí kočovný karneval. Kde jinde taky připravit chudáky o duši než na pouti, jejíž provozovatelé nikdy nesluli poctivostí? S pomocí svého charismatického bratra Horsta (z něhož se kvůli Johannesovým raným experimentům stal upír) a nesourodé bandy nemrtvých, kriminálníků a chovanců z ústavu pro choromyslné se Johannes protlouká anglickým venkovem a snaží se porazit Ďábla jeho vlastními zbraněmi. Jistý si může být jen tím, že mocnosti pekelné nebudou hrát zrovna čistě..."
Ale čistě naštěstí - alespoň naštěstí pro sebe - nehraje ani Cabal, a tím většího množství úžasných momentů se dočkáme. V knize si přijdou na své příznivci hororu, detektivky, humoru i zkrátka všech silných příběhů. Ani druhý a třetí díl rozhodně nezklamaly - Detektiv Johannes Cabal je výbornou kombinací steampunku a detektivky, Institut strachu (který mi sice svým zasazením a stylem sedl nejméně, ale přesto se mi líbil) je poctou H. P. Lovecraftovi. Byla bych napsala něco trochu víc na výši, ne znějícího jako výplod začínajícího recenzenta, ale nedostatek času a pozdní hodina...
Před pár dny - o Halloweenu - Jonathan Howard zveřejnil na svém blogu oznámení jednak o vydání Institutu strachu v USA, jednak o přípravě čtvrtého dílu série o Johannesi Cabalovi. Článek stojí za to si přečíst, i když ještě Cabala neznáte nebo nejste jeho fanoušky; Howard má neodolatelný styl sdělování novinek: http://jonathanlhoward.livejournal.com/41112.html
Rozhodně v tomto případě nevynechejte diskusi pod oznámením, jinak byste přišli o hlášky jako "Cah! Americans! I tell them the Apocalypse is coming and they're all "Yay!" Bunch of Pollyannas." či "I suspect I may be the only author who promotes his books by suggesting that they may trigger an apocalypse if you read them. It's not so much reverse psychology as no psychology at all."
Nebo rozhovory jako následující: "I suppose I can bite the bullet and buy as many copies of The Fear Institute as possible, so as to save others from being infected. Then I can use the copies to attack my enemies." "That would be very selfless. I, my agents, and my publishers hope and trust your enemies number in their thousands?"
Ale co bych sem kopírovala zbytek diskuse... Přečtěte si ji a strachujte se sami!
Autor: Julie Nováková | karma: 8.19 | přečteno: 209 ×
Poslední články autora