Julie Nováková

Smartphone, nebo tablet?

14. 06. 2011 21:52:29
Pokud potřebujete být co nejvíce času online, hodně píšete maily či SMS nebo editujete dokumenty za pochodu, je prakticky nezbytné mobilní, ale výkonné zařízení. Co je ale lepší - výkonný smartphone s QWERTY klávesnicí, nebo kvalitní lehký tablet? Jaké špičkové, ale zároveň cenově dostupné výrobky jsou právě na trhu?
Eee Pad Transformer
Eee Pad Transformer

Pozn.: Jedná se jen o krátkou úvahu, žádné podrobné srovnání různých přístrojů, a zmíněny nejsou úplně všechny stroje vyhovující daným potřebám.

Samozřejmě, možným řešením je mít obojí - to je však vzhledem k ceně skutečně kvalitních zařízení velmi finančně náročné. Opravdu dobrý smartphone pořídíte od cca 7 000 korun výš, tablet od přibližně 8 000 korun, spíše však o několik tisíc dráž.

Mezi smartphony zatím působí asi nejlépe loňský model HTC Desire Z, ale letos v červenci přichází na náš trh novinka Sony Ericsson Xperia PRO s prakticky stejnými parametry, ale o 40 gramů nižší hmotností. Teprve uvidíme, jak si výrobce poradil se softwarem. Stejně jako Desire Z má být Xperia PRO vybavena OS Android, výrobci však používají různá uživatelská rozhraní.

Oba mají velký displej (3,7 palce), RAM 512 MB pro rychlost a plynulost spuštěných procesů, rozlišení displeje 480x800, resp. 854 pixelů, hardwarovou QWERTY/QWERTZ klávesnici a možnost prohlížení i editace kancelářských dokumentů. Xperia PRO má navíc microHDMI port a lepší fotoaparát, Desire Z zase nabízí větší integrovanou paměť a delší pohotovostní dobu i dobu hovoru.

I u tabletů je konkurence těsná. Žhavou novinkou je Asus Eee Pad Transformer, který se prodává i s dokovací stanicí s klávesnicí, která prodlužuje výdrž na baterii z osmi na celých šestnáct hodin. Nabízí RAM 1 GB, na tablet příjemné rozlišení 1280x800 px, frekvenci procesoru 1 GHz, hmotnost bez klávesnice jen 680 gramů a mnoho dalších výhod. Funguje pod OS Android, což je výhoda oproti tabletům podobné velikosti a výkonu s Windows 7; Android přeci jen klade mnohem menší nároky na HW přístroje, a tak se s větší pravděpodobností dočkáte plynulé a bezchybné práce, jakkoli jinak je Windows 7 velmi dobrý operační systém.

Velice podobné výhody má i další novinka na českém trhu, Acer Inocia Tab: stejná velikost RAM, frekvence procesoru, rozlišení, operační systém i hmotnost. Bez klávesnice (která se k němu na rozdíl od Transformeru neprodává) vydrží na baterii déle, 10 hodin. Má také větší kapacitu disku: 32 GB oproti 16 GB u Transformeru. Velikost disku však není u tabletů přední, důležité jsou především mobilita a výkon. A ty oba tablety splňují na výbornou. Vzhledem k prodeji s dokovací klávesnicí však Transformer v tomto minisrovnání vítězí.

A jaké jsou ceny těchto přístrojů? Desire Z pořídíte za asi 10 000 Kč, Xperii PRO v předprodeji za 8 000 Kč, Eee Pad Transformer včetně klávesnice za 12 500 Kč a Iconia Tab za 12 000 Kč. Drahé hračky, ale třeba po uplynutí pár měsíců od uvedení na trh a po zesílení konkurence ještě zlevní - a pak bude výběr ještě zajímavější (a pro mnohé včetně autorky snad víc než jen samotná úvaha).

Tablet vám sice neumožní jinak než přes internet telefonovat (resp. tyto ne), ale jinak má výhod oproti smartphonům mnohem více; jakýsi hybrid mezi obojím je nový pětipalcový Dell Streak, jenže kromě plusů spojuje i všechny minusy obojího...

Autor: Julie Nováková | karma: 9.94 | přečteno: 2045 ×
Poslední články autora