Schola Pragensis již vypukla

Již dnes byl v Kongresovém centru Praha zahájen patnáctý ročník Scholy Pragensis, festivalu představujícího celou plejádu pražských středních škol a učilišť.

 

Na přehlídkách škol se nudit nebudete

Letošního ročníku se účastní celkem sto padesát jedna státních i soukromých středních škol, gymnázií, učilišť a uměleckých a speciálních škol, které budou mít své expozice na výstavě. Třicet z přihlášených škol bude mít i vlastní pódiová vystoupení – hudební, taneční a divadelní představení, prezentaci oborů, projekci filmů, ale i módní přehlídky, základy první pomoci, barmanskou show, ukázky sportů a sebeobrany či kadeřnickou show.

Schola Pragensis je určena zejména pro žáky několika posledních ročníků základních škol (případně i čtvrtých a šestých tříd v případě nástupu na víceletá gymnázia) a jejich rodičům. Přihlášené střední školy mají nejrůznější zaměření – všeobecná, jazyková, přírodovědná, zdravotnická, sportovní, návrhářská a mnohá další.

 

Expozice potrvá tři dny

Festival se zahajuje 25. listopadu v devět hodin ráno a otevírací doba končí v šest hodin večer. V pátek je otevřeno stejně jako ve čtvrtek, ale v sobotu, kdy Schola Pragensis končí, se zavírá již ve čtyři hodiny odpoledne.

Loni navštívilo festival, na nějž je vstup zdarma, přes čtyřicet tisíc lidí. Počet vystavovatelů i návštěvníků ale každým rokem roste, a tak letos zřejmě padne další rekord.

 

Řemeslo žije!

Na většině ročníků Scholy Pragensis se představil i samostatný vzdělávací projekt – loni mohli návštěvníci poprvé slyšet o projektu „Řemeslo žije!“, který se letos představí již jako plně fungující akce, která má za cíl přitáhnout více žáků k řemeslným a řemeslně-uměleckým oborům, kam se v posledních letech hlásí čím dál méně lidí, a podpořit tyto obory.

Letošní Schola Pragensis tak bude zajímavým místem pro každého, kdo se zajímá o současné střední školství či právě hledá střední školu pro sebe, své dítě či známého. Ať už je jeho představou škola jazyková, řemeslná, umělecká, nebo gymnázium.

Autor: Julie Nováková | čtvrtek 25.11.2010 20:22 | karma článku: 10,89 | přečteno: 1493x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0
  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).