Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zubařský rychlokurz prvního českého kosmonauta a nejen to

Tento víkend mělo osmnáct dětí a studentů z celé České republiky možnost zúčastnit se semifinále soutěže Expedice Mars 2007. V programu byla návštěva hvězdárny, hry, vlastní projekty mise i beseda s panem Borisem Valníčkem, Petrem Voldánem a prvním evropským kosmonautem Vladimírem Remkem. Co říká o své výpravě do vesmíru? A jaká byla role tehdejšího Československa v projektu Interkosmos?

Kosmonauti Remek, Gubarev, Grečko a Romaněnko na palubě Saljutu 6.mek.kosmo.cz

Československé a české satelity ve vesmíru

S odpovědí na otázku, jestli (a pokud ano, tak kolik) má naše země ve vesmíru nějakou svou družici, by nejspíš většina Čechů a Slováků zaváhala. Ale odpověď zní ano. Za minulého režimu jsme se i my účastnili mezinárodního programu Interkosmos a patřili jsme k jeho nejúspěšnějším členům. Naše první vědecká družice, Magion 1, odstartovala v říjnu 1978 - tedy sedm měsíců po historickém letu Vladimíra Remka - a měla za úkol studovat zemskou magnetosféru a ionosféru (odtud její název). Podíleli jsme se ale i na konstrukci vybavení pro kosmický program včetně součástí stanic Saljut a Mir.

Vypuštění Magionu 2 jsme se dočkali až v roce 1989. Po revoluci se náš kosmický výzkum dostal do poněkud prekérní situace a většina pracovišť se ocitla bez státní podpory. Přesto se nám podařilo začlenit se s Magiony do jiného projektu nazvaného Interball. V rámci něho se nám v letech 1991, 1995 a 1996 podařilo vypustit vědecké družice Magion 3 - 5. Číslo pět stále funguje. Před čtyřmi lety se na oběžné dráze ocitl také náš satelit Mimosa.

Pan Valníček je jedním z lidí, kteří se v Ústavu fyziky atmosféry Akademie věd ČR, kde byly všechny družice Magion sestrojeny, na jejich konstrukci podíleli. Sestrojit vesmírnou sondu rozhodně není nic jednoduchého, to chápe asi každý, ale ne každý ví, co taková konstrukce všechno obnáší.

Veškeré materiály musí projít důkladnými zátěžovými zkouškami. Ty musejí zodpovědět například otázky, zda látka vydrží působení vesmírného záření, nepravidelné vibrace, obrovské teplotní změny nebo zda bude elektronika správně fungovat ve vakuu. Když bylo potřeba dovnitř namontovat deset tranzistorů, muselo se jich pečlivě prověřit sto i víc.

V době, kdy byly v rámci Interkosmu vytvářeny družice Magion, bylo standardem družici „zapouzdřit" tak, aby k přístrojům neproniklo vakuum. Veškerá elektronika byla obklopena směsí inertních (nereaktivních) plynů o tlaku 1 atmosféry. Naši konstruktéři ale zkoušeli možnost obejít se bez toho - a úspěšně.

Dnes jsme takzvaným přidruženým členem Evropské vesmírné agentury ESA, ale očekává se, že zanedlouho už se staneme řádnými členy. Tak se nám otevřou mnohé nové možnosti - a nejen co se týče satelitů.

Kosmická výprava Vladimíra Remka

Jaké to je, podívat se do vesmíru a okusit stav beztíže? Především se musí dlouho tvrdě trénovat a být v dobré fyzické i psychické kondici. V 70. letech se díky projektu Interkosmos otevřela šance stát se astronautem i občanům zemí nespadajících přímo pod tehdejší Sovětský svaz, přestože pod jeho vlivem.

Podle Vladimíra Remka mohl být prvním impulsem, který ho přivedl ke kosmonautice, start družice Sputnik. Každopádně se v roce 1976 ocitl mezi kandidáty na let do vesmíru. Ve Hvězdném městečku prošel přípravami a výcvikem společně s dalších Čechoslovákem, O. Pelčákem, a kandidáty z Polska a NDR.

Co vlastně obnášel jeho let do kosmu?

Takové jídlo a pití ve vesmíru je kapitola sama o sobě. Pan Remek vzpomíná, jak se v kosmu docela dobře bavili vymačkáváním kapiček tekutiny ze speciálních nádobek na pití. Kapka se většinou rozdělila v několik menších, kulatých kapiček, které pomalu volně pluly kabinou.

Než raketa s Vladimírem Remkem a Alexejem Gubarevem odstartovala, posádku Saljutu 6, k níž se měli na několik dní připojit, začaly bolet zuby. Velicí středisko rozhodlo: Pobyt na stanici nesmí astronauti předčasně ukončit! Jak ale od jejich trápení ulevit, když nebylo možné tam poslat žádného zubaře? Stalo se tedy to, že pan Remek prošel „zubařským rychlokurzem", kdy se měl naučit provádět základní zákroky - a to nejlépe ve stavu beztíže.

Není se tedy nakonec čemu divit, že když Remek s Gubarevem zakotvili u Saljutu, oba další kosmonauty - Georgije Grečka a Jurije Romaněnka - zuby „zázračně" bolet přestaly. Nejspíš to pak vydrželi s pomocí prášků proti bolesti.

Během výpravy měli kosmonauti také provést testy s novým přístrojem, oxymetrem - jak už název napovídá, měl měřit hladinu kyslíku v těle během letu.

Jenže nastal problém! Kdosi nechal páčku v poloze Zapnuto a baterie (přístroj nebyl připojen k centrální síti modulu) se vybila. Co s tím?

V kosmonautice lze najít celou řadu příkladů, jak si lidé s pomocí vpravdě originálních řešení poradili s napohled stěží vyřešitelnými problémy. Nejslavnější z nich je bezpochyby „nejúspěšnější neúspěch letů do vesmíru", Apollo 13. Na Sojuzu 28 naštěstí nešlo o lidský život, nýbrž o vědecký experiment, ale byla by jistě škoda ho jen tak vzdát.

A tak se Remek a Gubarev s pomocí řídicího střediska na Zemi pustili do provizorního zprovoznění oxymetru. Na palubě bylo naštěstí několik nevyužitých monočlánků. Ty vložili do „punčochy" - kusu tkaniny, která měla původně sloužit k čemusi s potravinami. Experiment museli po příletu na Saljut provádět vždy nejméně tři - jeden stále tiskl monočlánky k sobě, druhý obsluhoval přístroj a třetí měl v předloktí zapíchnutou jehlu, přes kterou se úroveň kyslíku sledovala.

Kosmické výpravy však s sebou nesly i mnoho úskalí, která si dnes těžko umíme představit. Jedním z nich byla i snaha uskutečnit plánované mise za každou cenu. Když tehdy před startem Sojuzu 28 zemřel otec Georgije Grečka, středisko i kosmonauti Remek s Gubarevem dostali příkaz se o tom před ním nezmiňovat. Velení mělo obavy, že by se rozhodl pobyt na Saljutu předčasně ukončit - stěží by mu v tom mohli bránit - a to by představovalo potíže. Až do návratu na Zemi se tedy muselo mlčet.

Vladimír Remek a Alexej Gubarev odstartovali ze Země 2. 3. 1978 a vrátili se o osm dní později. Během letu a svého pobytu na Saljutu 6 provedli řadu experimentů - s již zmiňovaným oxymetrem, s rozmnožováním řas v kosmu, se změnami jasnosti hvězd a další. První čeština se z vesmíru ozvala 4. března 1978. Jurij Romaněnko a Georgij Grečko přistáli na Zemi 16. března, po rekordním 96denním pobytu na oběžné dráze. Všichni čtyři navštívili Československo 27. dubna 1978.

Budoucnost - Mars a vysoké rozpočty

Je termín 2035, který NASA předběžně stanovila pro výpravu na Mars, reálný? A co teprve rok 2020, kdy tam podle nového prohlášení chce své kosmonauty vyslat Rusko?

Těžko říct; záleží na strašné spoustě věcí. Technologicky už podle pana Valníčka na náročnou misi máme - jenže finanční a politické důvody už tak růžově nevypadají. Pro představu: Roční rozpočet NASA (věčně kritizovaný za svou velikost) se rovná několikatýdenními rozpočtu války v Iráku - jen té, nikoli celého amerického ministerstva obrany! A pak že se na kosmický výzkum vynakládá zbytečně moc prostředků. Smutná čísla, ne?

Poslat na oběžnou dráhu člověka je stokrát nákladnější než tam vyslat umělou družici. Při cestě na Mars, kdy je potřeba mnoho zásob a dostatek prostoru, toto číslo narůstá vpravdě astronomicky. Ideální by pak bylo, kdyby se na misi podílelo více států či agentur - podělily by se o náklady, technologická řešení i výsledek. Zatím se k ochotnější spolupráci bohužel nikdo nemá.

Ale kdo ví. Doufat můžeme vždycky.

 

Na podrobnosti o Expedici Mars 2007 včetně zajímavých fotografií ze semifinále se můžete podívat na těchto stránkách: www.luzanky.cz/mars. Během psaní článku jsem na několika místech citovala informace ze stránek http://mek.kosmo.cz/cz/index.htm.

Pozn.: V článku se vyskytl překlep, který jsem v 16:34 opravila.

Autor: Julie Nováková | čtvrtek 20.9.2007 12:23 | karma článku: 13,78 | přečteno: 2200x
  • Další články autora

Julie Nováková

Rozhovor na rádiu APPlaus

V úterý 16. září od 20:00 se můžete těšit na rozhovor a mé autorské čtení v pořadu KREV (Kreativní autorský večer) rádia APPlaus. Čekají vás zajímavé novinky, literární ukázka i příjemná zábava! A je možné si pořad přijít poslechnout i skutečně "naživo" do kavárny rádia, odkud se vysílá. Rozhovor a čtení si budete moci poslechnout tam nebo na stanici živě od 20:00, v následných reprízách nebo později v archivu pořadu: http://www.radioapplaus.com/Porady/KREV/ARCHIV-PORADU

14.9.2014 v 12:18 | Karma: 0 | Přečteno: 65x | Ostatní

Julie Nováková

V otroctví memů. Nebo ne?

Už krátce po svém zavedení Richardem Dawkinsem v polovině 70. let se pojem „mem“ stal nezbytnou součástí slovníčku těch, kdo se chtěli vyjadřovat o lidské kulturní evoluci, vývoji jazyků i šíření myšlenek a trendů. Nějakou dobu se zdálo, že je nepostradatelný. Je ale memetika důležitý vědní obor, nebo jen krátkodobý módní trend mezi částí psychologů, biologů a lingvistů?

30.10.2013 v 10:40 | Karma: 11,05 | Přečteno: 511x | Diskuse| Věda

Julie Nováková

Kulturní střípky počínajícího jara

Macbeth, Souborné dílo W. S. ve 120 minutách, Pan Polštář, nové knihy a pár dalších postřehů z nedávné i dávnější doby.

31.3.2013 v 22:33 | Karma: 5,27 | Přečteno: 87x | Ostatní

Julie Nováková

(Retro)recenze: Výstřední vesmír

Před nějakými šesti, sedmi lety jsem za poukázky na knihy z některé z předmětových olympiád na gymnáziu zakoupila knihu Roberta Kirschnera Výstřední vesmír – ale od té doby jsem četla jednu jinou knihu za druhou, zvlášť po přechodu na čtečku, a stále jsem si na něj nenašla dost času a chuti. Pár dní strávených loni doma s nemocí bylo dobrých minimálně k tomu, abych po Výstředním vesmíru konečně sáhla a přečetla ho. Výsledek? Kniha se mi velmi líbila a zároveň jsem ráda, že jsem se k ní dostala až nyní. Proč? Hned se dozvíte...

20.1.2013 v 21:51 | Karma: 16,19 | Přečteno: 594x | Věda

Julie Nováková

Po dlouhé přestávce...

Na blogu toho od roku 2010 mnoho nového nepřibylo. Důvod je prostý; práce bylo čím dál tím více a času na psaní něčeho, za co nedostanu zaplaceno, výrazně ubylo, začala jsem studovat na VŠ a postřehy jsem pak postovala tak maximálně na Twitter. Blog snad ale zase ožije, ačkoli chodím do práce, měsíčně potřebuji vyprodukovat několik článků a mnoho stránek v knize či povídkách a čekají mě státnice, obhajoba BP a zahájení pokusů na DP. Objeví se tu recenze Výstředního vesmíru, zamyšlení nad některými "stoletými" výzkumy i odkazy na zajímavé články z nedávné doby. Tedy doufám...

20.1.2013 v 21:44 | Karma: 0 | Přečteno: 47x | Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Dva ruští vojáci se doznali k trojnásobné vraždě na Ukrajině

25. dubna 2024  23:07

V okupované části Chersonské oblasti na jihovýchodu Ukrajiny zadrželi dva ruské vojáky, kteří se...

Architektonickou cenu EU získal univerzitní pavilon, blízko byla i ostravská galerie

25. dubna 2024  21:23

Studijní pavilon Technické univerzity v německém Braunschweigu se stal vítězem prestižní...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  21:15

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

Prezident má absolutní imunitu. Trump zaměstnal Nejvyšší soud, věří v průtahy

25. dubna 2024  19:09,  aktualizováno  21:06

Většina členů amerického Nejvyššího soudu se ve čtvrtek zdála být skeptická k argumentu...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 81
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 2039x
Původně: Studentka víceletého pražského gymnázia se zajmem o psaní, fotografování, film, vědu... Čajomilec-začátečník, hrozně zvědavý člověk a příležitostná korektorka.
Moje životní motto zní: Někteří lidé berou sami sebe tak vážně, až je to směšné. Berme život takový, jaký je - a nikdy není tak špatný, aby bylo nejhůř!
Dnes: PřF UK, aktuální medailonek na mých osobních stránkách julienovakova.ic.cz (na blog nemám více než rok téměř žádný čas).